Prostat kanseri dünyada en sık karşılaşılan ve erkeklerde görülen bir iç organ kanseri olarak biliniyor. Ülkemizde daha az görülmekle beraber, ABD’de her üç erkekten birisine prostat kanseri tanısı konuluyor. Dünya genelinde her yıl 899 bin yeni prostat kanseri vakası saptanıyor. 258 bin kişi ise bu hastalık nedeniyle yaşamını kaybediyor. 40 yaş üzeri erkeklerin düzenli olarak yaptıracakları (PSA) prostat spesifik antijen testi ve doktor muayenesi ile prostat kanserinin erken teşhis edilmesi mümkün oluyor.
Prostat Kanseri Teşhisi
Prostat kanseri hiçbir belirti vermeden çok sinsi ilerleyen bir kanser türü olarak tanınıyor. Ancak ileri aşamalarda belirti verebiliyor. Bu nedenle özellikle 40 yaşından sonra erkeklerin düzenli olarak her yıl ürolog muayenesi yaptırmaları öneriliyor.
Hastanın, kan değerlerinden bakılan PSA testindeki yükselme ya da rektal muayenesi sonucunda elde edilen bulgularla prostat kanseri teşhisi konuluyor. Rektal kontrol sırasında ürolog, prostatın dış yüzeyinde elle yaptığı muayenede tümöre yol açacak bir şişlik veya sertlik araştırması yapıyor. Bu kontrol sayesinde konulan teşhisler daha doğru sonuç verebiliyor. PSA testinin yanı sıra yapılan doktor muayenesi, oldukça büyük önem taşıyor.
Prostat Kanserinin Belirtileri
Hiçbir belirti olmayabiliyor. Olduğunda da; sırt, bel, kalça ve uyluklarda ağrı, idrara çıkmayla ilgili sorunlar, meni veya idrarda kan görülmesi, sık idrara çıkma, kesik kesik ve ağrılı idrar yapma gibi belirtiler görülüyor. Bu bulgular, prostat kanseri dışında enfeksiyon ve prostat bezinin büyümesinde de görülebiliyor.