Pankreas Kanseri Nedir?

Pankreasta yer alan hücrelerin aşırı bir şekilde çoğalmaları sonucu pankreas kanseri oluşur. Pankreas kanallarının etrafındaki ekzokrin hücrelerde oluşan kanser, zamanla tümör haline gelir.
 
Hem teşhisi hem de tedavisi oldukça zor bir hastalık olan pankreas kanseri, ölüm oranı en yüksek hastalıklar arasında dördüncü sırada bulunuyor. Çok hızlı yayılan hastalık, 60 yaşın üstündeki kişilerde görülme oranı yüksek.. Erken teşhis yapılabilirse whipple ameliyatıyla hastalıktan kurtulmak mümkün olabilir.
 
Pankreas Kanseri Neden Olur?
• Sigara tüketimi,
• 60 yaşın üstünde olmak,
• Yeterli meyve ve sebze tüketmemek,
• Vücut kitle endeksinin yüksek olması,
• Kimyasal maddelere çok fazla maruz kalmak,
• Diyabet pankreas kanserini tetikleyen nedenlerdir.
 
Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın ilk evrelerinde belirtiler net değildir. Hastalar durumlarından şikayet etmeye başladıklarında genelde kanser diğer organlara sıçramış olur. Bu yüzden, tedavinin başarılı olabilmesi için erken teşhis edilmesi çok önemlidir.
Mide bulantısı, iştah kaybı, kilo verme, mide ağrısı, şişkinlik hissi, sürekli halsiz hissetme, idrarda koyuluk, kaşıntılar ve varisler pankreas kanserinin en önemli belirtileridir.
 
Pankreas Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Tanı konması diğer kanser türlerine göre daha zordur, çünkü belirtiler ancak hastalık ilerlediğinde görülmeye başlanır. Herhangi bir şüphe olması durumunda hastalara kan testi, MR, bilgisayarlı tomografi, PET ve ultrason uygulanarak kanserin olup olmadığı araştırılabilir.
 
Pankreas Kanseri Tedavisi
İlk evrelerde fark edilen pankreas kanseri Whipple ameliyatı ile tedavi edilebilir. Ameliyat dışında hastalar, radyoterapi ve kemoterapi tedavileriyle daha sağlıklı olabilirler. Ayrıca pankreas kanseri tedavisinde alternatif tedavi yöntemleri arasında sık başvurulan bitkisel tedavi yöntemini de demekte fayda vardır. 
Destek Tedavi Danışma Hattı