Onkoloji Nedir?

Kanser hastalıklarının oluşumundan evrelerine, tedavisinden kontrol altına alınmasına kadar her ayrıntısı ile ilgilenen tıp bilimine "onkoloji" adı verilir. Kanser taraması ve erken tanı alanlarıyla da işbirliği içerisinde bulunur. Hastaya yapılan cerrahi müdahalelerde ve birtakım radyolojik tedavilerde tüm sürecin bitimine kadar destek olur. Onkoloji uzmanının tedavisi öncelikle hastaya oral yoldan veya damardan verilen ilaç ile başlar. Ancak tedavinin şekli hastanın sağlık durumuna ve tümörün bulunduğu noktaya göre de değişiklik gösterebilir. 

Onkoloji Yöntemleri Nelerdir?

Kombinasyon şeklinde veya tek başına uygulanabilen onkoloji yöntemleri; kemoterapi, immunoterapi ve hormon gibi farklı başlıklar altında incelenir. Kemoterapi, bilinçsizce çoğalmaya ve bölünmeye devam eden kanser hücrelerini etkisiz hale getirmeyi amaçlar. Ağız veya enjeksiyon tekniği ile uygulanan hormon tedavisi, prostat ve meme kanseri gibi hastalıkların iyileştirilmesinde tercih edilir. İmmunoterapi, bağışıklık sistemi üzerinde etkisini göstererek vücudun kanser hücrelerine karşı dayanıklılık göstermesine yardımcı olur. 

Tedavi Hangi Kanser Türlerinde Etkisini Gösteriyor?

Onkoloji tedavisi ile günümüzde hemen hemen tüm kanser türleri iyileştirilmeye ve kontrol altına alınmaya çalışılır. Özellikle meme, bağırsak, serviks, yumurtalık, karaciğer, pankreas, mide ve tiroid gibi kanser türlerinde sıklıkla onkolojik yöntemlere başvurulur. Böbrek-mesane, endometrium, testis, lenfoma kanserleri ve boyun-baş bölgesinde bulunan tümörlerde yine detaylı araştırma gerektiren bu onkolojik araştırmalar neticesinde tedavi edilmeye çalışılır. Tedavi sürecinde; hastalığın yeniden tekrarlamasını engellemek için adjuvan, ileri evrede olan hastalıkları çözüme kavuşturmak ve hastanın yaşam süresini artırmak için de palyatif yapılır. 

Destek Tedavi Danışma Hattı