Metastaz nedir?
Kötü huylu kanser hücrelerinin vücutta farklı yerlere sıçrayarak yayılmasına metastaz denir. Bu kanser hücreleri sadece ilk oluştukları organda kalmayabilir ve bölünüp çoğalarak diğer organlara ve dokulara da zarar vermeye başlayabilir. Zararlı yapılar damarlar içerisinde ilerleyerek vücut içerisinde dolaşabilirler. Bazı kanser hücreleri bu dolaşım sonrasında sağlıklı bir bölgede kalır ve bu alanda kontrolsüz bölünmesine devam edebilir. Bazı kanser hücreleri ise yayılma göstermeksizin sadece ilk oluştuğu organda kalabilir.
Metastaz sürecinde birden fazla organ hastalık etkisi altına girebilir. Ancak hastalığın ismi kanserin ilk belirti gösterdiği yere göre belirlenir ve değişmez. Örnekle açıklamak gerekirse; akciğer kanseri olan bir kişide hastalık beyne sıçrasa da beyin kanseri oluştu diyemeyiz çünkü sorunlu hücreler ilk olarak beyinde değil akciğerde oluşmuştur. Hastalığın ismi akciğer kanserinden metastatik akciğer kanserine geçiş yapmış olur.
Kanser türüne göre yayılma tipi de farklılık gösterebilir. Prostat kanserinin daha çok kemiklere, kolon kanserinin karaciğere metastaz yaptığı tespit edilmişken, gırtlak kanserinin yumurtalık kanserine metastaz yapma örneğine daha sık rastlanır. Kanser hücreleri genellikle ilk oluştukları alana benzer özelliklere sahip yerlere sıçrarlar.
Kanserde yayılma olması hastalığın artık tedavi edilemeyeceğini göstermez. Metastaz olan organlarda kanser tedavisi normal kanserdeki gibi devam eder. Yeni organın yapısına göre cerrahi yöntemler, kemoterapi, radyoterapi gibi uygulamalar veya ilaç tedavilerine başvurulabilir. Onkoloji uzmanı hastalığın evresine göre, uygun tedavi şekline karar verir.