Kolon Kanseri Nedir?

Kolon Kanseri Nedir?
Kolon Kanseri, kalın bağırsak olarak da adlandırılan yani sindirim sisteminin en son bölümünde bulunan bölgede oluşan ve oldukça tehlike olan bir kanser türüdür. Her 20 kişiden birinde ortaya çıkma olasılığı olan bir hastalıktır. Kalın bağırsak, 1,5 m uzunluğunda olan ve ince bağırsaktan sonra gelen kısımdır. Karın bölgesinde ve dalağın alt kısmında yer alır. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanserinde de erken teşhis büyük önem taşır. Kanser, kolanda bulunan hücrelerde başlar ve erken tanı konulduğunda çevreye yayılmadan kontrol altına alınabilir. Geç kalındığında ise buradaki kanser hücreleri, civarındaki organlara ve lenf bezlerine sıçrayabilir yani metastaz yapar. Ama erken tanı sayesinde uygulanacak tedavilerle, kolon kanserinden kurtulmak mümkün olur. 

Kolon Kanserinin Nedenleri ve Teşhisi
Kolon kanseri gelişmiş ülkelerde daha çok görülür. Hastalığın nedenleri içinde; kalıtsal genetik faktörler, yaşam tarzı, çevresel etkenler, çok yağlı ve kırmızı et tüketimine bağlı beslenme, yoğun alkol, sigara kullanımı, polipler ve şişmanlık gibi etkenler öncelikli olarak gelmektedir.

Kişinin aile üyelerinde, özellikle birinci dereceden akrabalarında kolon kanseri öyküsü bulunması, kişi için büyük bir risk oluşturur. Bilindiği üzere kanserlerin ortaya çıkışında kalıtsal nedenler önemli etken olmaktadır. Bu durumda bulunanların yapması gereken ise; yakın akrabanın kaç yaşında kolon kanseri olduğunu öğrenmek ve kendisi için bu yaştan 10 yıl öncesi itibariyle kolonoskopi yaptırmaya başlamak… Ailesinde kolon kanseri olmayan sağlıklı insanların da 50 yaştan sonra en az bir kez kolonoskopi yaptırmaları önerilmektedir.

Destek Tedavi Danışma Hattı