Kemoterapi nedir?

Kemoterapi, kanserli hücrelerin yani tümörlerin ilaç yoluyla tedavi edilmesine denir. Hastaya verilen ilaçlarla kanser hücreleri yok edilmeye çalışılır ya da büyümeleri engellenir. Kanser türüne göre, verilen ilaç ve uygulama amacı da değişebilir. 

Kemoterapi nasıl uygulanır? 
Bazı tedavilerde kemoterapi tek başına kullanılırken bazılarında ise radyoterapi veya cerrahi gibi yöntemlerle birlikte de kullanılabilir. Kanserin birçok türü ve evresi olduğu için kemoterapi ilaçları da oldukça çeşitli. Bu ilaçların uygulanma şekillerinden en çok kullanılanı damar yolu ile uygulama. Bu yöntemde ilaçlar hastaya serum yoluyla verilir ve işlem bittikten sonra hasta evine gidebilir. Ancak uzun süreli bir işlem uygulanacaksa hastaneye yatış gerekebilir. Bu kürler belirli zaman aralıkları ile uygulanır. İlaçların diğer bir uygulama şekli ise ağızdan alınan hap veya kapsüllerle yapılır. Bu ilaçların da kullanımına çok dikkat edilmesi ve kesinlikle aksatılmaması gerekir. Diğer bir yöntem ise hastalığın evresine ve durumuna göre, ilaçların kas içine, karın boşluğuna ya da mesane içerisine enjekte edilmesidir. Bu yöntem de mutlaka uzman bir onkolog tarafından uygulanmalıdır. 

Kemoterapi esnasında vücutta görülen değişiklikler nelerdir?
Bu kemoterapi ilaçlarının bazı yan etkileri olabilir. En yaygın görülen yan etkiler bulantı ve kusmadır. Yan etkilerin azaltılması için de hastaya bazı ilaçlar verilir. Bunun haricinde hafif şeyler yemek, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak ve egzersiz yapmak bulantı ve kusma durumunun azalması için etkili olabilir. Saçların ve vücuttaki tüylerin dökülmesi de diğer bir yan etkidir ancak her zaman görülmez. Verilen ilacın türüne göre değişir. Tedavi sona erdikten sonra saçlar ve tüyler yeniden çıkmaya başlar. Ancak bu süreçte psikolojik bir yardım almanın yararı olabilir. Halsizlik ve yorgunluk da hastaların sıkça şikayet ettiği bir durumdur. Bol bol sıvı alımı, hafif egzersizler ve günlük aktivite programı hazırlamak bu etkilerin hafiflemesini sağlayabilir.   
 
Kemoterapi tedavisi boyunca bireyler normal yaşantısını sürdürebilir. Ancak bu öncelikle hastalığın ve hastanın durumuna bağlıdır. Doktor kontrolünde ve tedavi aksatılmadan kişi mesleğine veya eğitimine devam edebilir.   

Destek Tedavi Danışma Hattı