Çocuk, yetişkin veya yaşlı farketmeksizin herkesi etkisi altına alabilen kanser, anormal düzeyde çoğalan ve bölünen hücrelerden dolayı meydana gelir. Serviks, akciğer, mide, lenf, kan, meme veya yumurtalık kanseri gibi hastalığın tüm türlerinde kanserli hücre söz konusudur. Kromozomların eklenmesi veya kayıp geçirmesi, bir kromozomun farklı bir kromozoma eklenmesi, nükleotidlerin farklılığa uğraması gibi daha pek çok genetik farklılıklar kanseri tetikleyebilir.
DNA ile Kanser Hücreleri Arasındaki İlişki Nedir?
Farklı bölgeleri merkeze alabilen kanser, vücudun sağlıklı bir şekilde yaşamsal fonskiyonlarını devam ettirmesi için gerekli olan hücrelere bağlı oluşur. Bilincini kaybetmiş olan sağlıksız hücreler ilerleyen evrelerde büyüyerek tümörlere davetiye çıkarabilir. Sağlıklı hücrelerin ana merkezinde DNA adı verilen küçük mikroskopik iplikçiler bulunur. Eğer vücutta anormal düzeyde sağlıksız kanserli hücre artışı söz konusu olursa bu sağlıksız hücreler DNA üzerinde birtakım hasarlar oluşturabilirler. Hasara uğramış olan kanserli hücrelerin onarımı olmaz.
Kanser Hücreleri Nasıl Tespit Edilir?
Vücutta kanser hücreleri çoğalmaya başladığında hastalığın türüne bağlı pek çok belirti gösterirler. Ayrıca hiç bir belirti göstermediklerinde dahi tarama esnasında veya farklı bir hastalık nedeniyle hekim başvurulduğunda kolayca tespit edilebilir. Kanserli hücre, büyümenin ve çoğalmanın yanı sıra verilen dış sinyallere de cevap vermez. Ayrıca dokuları istila edebilirler ve ilerleyen evrelerinde vücudun diğer bölgelerine sıçrayarak daha ciddi bir boyuya gelebilir. O nedenle kanser tanısı konulmadan mutlaka tarama yaptırmak ve erken teşhis ile yaşam süresini kontrol altına almak gerekir.