Jinekolojik kanser nedir?

Rahim, yumurtalık, rahim ağzı, vulva ve tüplerde ortaya çıkan kanserlere jinekolojik kanser adı veriliyor. Kadınlarda görülen jinekolojik kanser vakalarında over, serviks ve endometrium kanseri en sık görülen kanser türleri. Kanserin her türünde olduğu gibi jinekolojik kanser türlerinde de erken teşhis büyük önem taşıyor.

Her kadının yılda bir kez jinekolojik kontrolden geçmesi, erken teşhis için önemli bir değer taşıyor. Jinekolojik kanser ilk evredeyken saptandığında hastanın yaşam kalitesi çok düşmeden tedavisi gerçekleştiriliyor. Geç kalınan kanser vakalarında ise bu kalite ne yazık ki düşüyor. Bu aşamada önce cerrahi müdahale yapılıyor ardından kemoterapi ve radyoterapi tedavileri de uygulanabiliyor. Geç kalınan teşhislerde yaşam süresi ve kalitesi azalıyor.

Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık kanserine nelerin yol açtığı tam olarak belirlenememekle beraber, ailesel etkenler, yaş, beslenme şekli ve çevresel nedenlerin etkili olduğu düşünülüyor.  Birinci derece akrabalarda yumurtalık kanseri bulunan kadınların bu hastalığa yakalanma riski  yüzde 5 gibi bir olasılık taşıyor.

Rahim Ağzı ve Rahim Kanseri
Kendini gösteren bulgular içeriyor.  Cinsel ilişki sonrası kanama, adet süreçlerinde ve miktarında değişim, koyu renkli vajinal akıntı, idrar güçlüğü, bel ve kasık ağrısı, bacaklarda ödem, menopoz öncesinde veya menopozda anormal kanama gibi belirtiler kanser teşhisinde önem taşıyor. Jinekolojik kanser çeşitleri erken teşhisle önemli ölçüde tedavi edilebiliyor. 

Destek Tedavi Danışma Hattı