Kanser tedavisinde uygulanan immunoterapi, “biyolojik tedavi” ya da “biyoterapi” adıyla da bilinmekte. Bu tedavi türü, vücudun temel savunma mekanizmasını arttırmayı amaç edinir. Kaybedilen bağışıklık sistemi fonksiyonlarını tekrar aktif etmek veya geliştirmek amacıyla, vücut tarafından üretilen ya da laboratuvar ortamında yapılan malzemeler kullanılır. İmmunoterapi çalışma şekli şu şekildedir;
* Kanserli hücrelerin büyümesini durdurmak veya yavaşlatmak
* Kanser hücreleri ile savaşabilmesi için, bağışıklık sistemini güçlendirerek işlevini yapmasına yardımcı olmak
*Vücudun savaşmakta olduğu kanser hücrelerinin, başka kısımlara yayılarak metastaz yapmasına engel olmak
İmmunoterapi ve kanser
Immunoterapinin kanser tedavisinde kullanılan bazı türleri;
1. Monoklonal Antikorlar
Bağışıklık sistemi, vücuda giren zararlı bir şey algıladığı zaman antikor üretir. Antikorlar enfeksiyonlarla savaşan proteinlerdir. Monoklonal antikorlar, laboratuvar ortamında yapılmış olan tedavinin bir türü olarak karşımıza çıkar. Belirlenmiş bazı proteinleri, kanserli bir hücreye iletmek için tasarlanmış bir tedavi yöntemidir.
2. Non-Spesifik Immunoterapiler
Monoklonal Antikorlarla benzer özellik gösteren bu tedavi yöntemi de, immun sistemin kanserli hücreleri yok etmesine yardım eder. Bu tedavi yöntemi temel kanser tedavisi olarak kullanılır. Non-Spesifik Immunoterapinin en yaygın şekilde kullanılan türleri; İnterferonlar ve Interlökinler’dir.
3. Kanser Aşıları
Onkolitik Virüs Tedavisi; virüslerin genetiğini değiştirerek kanser hücrelerini yok etmeyi amaçlayan, immunoterapinin yeni bir türü. Hekim, tümör içerisine bir virüs enjekte eder. Bu enjekte edilen virüs kanserli hücrelere nüfuz eder ve kendi kopyasını oluşturur. Bunun sonucunda ise hücreler patlar ve ölür. Hücrelerin ölümüyle kanser antijenleri ortaya çıkar. Bu ortaya çıkan antijenler, vücutta bulunan tüm kanser hücrelerine savaş açmak için, immun sistemi tetikler. Böylece virüs sağlıklı hücrelere ulaşamaz.