Biyopsi Nedir?

Teşhis koymak için sıkça başvurulan biyopsi işlemi vücudun hastalık olan bölgesinden alınan parça ya da doku ile yapılıyor. Biyopsi günümüzde genellikle kanser teşhisi koymak için tercih ediliyor. Kanser teşhisinde yapılan diğer testler kesin bir fikir vermiyorsa biyopsi yöntemi uygulanıyor. Biyopsi son yıllara kadar açık cerrahi yöntemler ile uygulanmaktayken son zamanlarda görüntüleme yöntemlerinin de gelişme göstermesi ile artık iğneli biyopsi tercih ediliyor. Böylece işlem hem daha kısa sürüyor hem de hasta daha az ağrı çekiyor. 

Biyopsi Uygulaması Nasıl Yapılır?
Biyopsi öncesinde lezyonun organdaki yeri tam olarak belirlenerek hangi görüntüleme yönteminin uygulanması gerektiği konusunda karar veriliyor. Sonrasında ise hasta lokal anestezi ile uyuşturularak lezyondan iğne aracılığı ile parça alınıyor. İşlem yaklaşık olarak 20 dakikada tamamlanıyor. İşlem esnasında biyopsi yapılan bölgede kesik olmadığı için hasta kısa süre içinde normal hayatına dönüyor. 

Biyopsi işleminin farklı yöntemleri bulunuyor. Çekirdek iğne yöntemi, ince iğne yöntemi, vakumlu destek yöntemi ve görüntüleme kılavuzluğu yöntemi şeklinde uygulanabiliyor. Bu
yöntemlerden hangisinin uygulanacağı doktor tarafından karar verilir. Uygulamaların tercihinde genellikle biyopsi yapılacak bölge ya da kitlenin durumu belirleyici oluyor.

Örneğin doktorlar zaman zaman cilt yüzeyinden de doku almak zorunda kalabiliyor. Bu gibi
durumda da traş yöntemi ile biyopsi yapılıyor.

Vücuttan alınan örnek biyopsi için patolojiye gidiyor. Burada yapılan inceleme yaklaşık 3 gün sürüyor. 3 gün sonra çıkan sonuca göre doktorun teşhis koyması kolaylaşıyor.

Destek Tedavi Danışma Hattı