Öncelikle hijyen konusunu bedensel hijyen ve ortam hijyeni olarak iki bölümde incelemek gerekir. Bedensel hijyen, ağızdan başlar. Ağız sağlığı kanser hastalarında özel önem taşır.
Bunun nedeni , bağışıklık sistemi zayıflamış olan hastayı ağızdan başlayıp bütün sindirim sistemini etkilemesi olası olan infeksiyonlardan korumaktır.
Bu nedenle ağızdaki çürük dişler tedavi edilmeli, varsa diş eti hastalıkları diş hekimine danışılarak tedavi edilmelidir. Hastanın takma dişi veya diş protezi uykudan önce çıkarılmalı, eczanelerde kutu ile satılan muayene eldiveni giyilerek kendi diş fırçası ile fırçalanıp iyice durulanmalı ve her gün yıkanan kapaklı bir cam içinde muhafaza edilmelidir.
Hastanın diş fırçalaması günde en az iki defa yapılmalıdır. Hastaya mümkün olduğunca sık duş aldırılmalı , bunu kendisi yapamıyorsa yardım edilmeli, özellikle genital ve anal bölgeler antibakteriyel sabunlarla yıkanmalı , gerekli ise hijyenik hasta petleri kullanılmalı, yatak çarşafları da sık sık değiştirilmelidir.
Duş alma imkanı kısıtlı veya aralıkları uzun ise, madeni bir kap içine ılık su ve dezenfektan sıvı sabun konularak bir havlu ile vücut temizliği yapılır ve hasta kurulanır , temiz çamaşır ve giysileri giydirilir.
Özellikle ameliyat olmuş, kemoterapi ve radyoterapi alan hastalarda immun sistem değişik ölçülerde zayıflar ve hastalar infeksiyon hastalıklarına karşı savunmasız hale gelerek kolayca infekte olabilirler. Bunu önlemek için, yemekleri evde pişirilmeli, odası her gün temizlenmeli ve havalandırılmalı, kullandığı eşyalar yıkanmalı veya sık sık silinmeli, ziyaretçilerle el ve yüz teması önlenmelidir.