
Pankreas Kanseri Belirtileri
Pankreas, karnın üst kısmında bulunan bir organdır. Pankreas sindirime yardımcı olan enzimler salgılar ve kan şekerini yönetmeye yönelik hormonlar üretir. Pankreas midenin alt kısmının arkasında yer alan karnımızdaki bir organdır ve pankreas kanseri pankreasın dokularında başlar. Pankreasta oluşan en yaygın kanser türü sindirim enzimlerini pankreastan dışarı taşıyan kanalları kaplayan hücrelerde başlar. Hastalık pankreas hücrelerindeki DNA’ların değişikliğe uğramasıyla yani mutasyon sonucu ortaya çıkar. Bir hücrenin yönetici molekülü hücreye ne yapması ve hangi komutu vermesi gerektiğini söyleyen talimatları barındırmaktadır. Bu mutasyonlar hücrelere kontrolsüz bir şekilde büyümesini ve normal hücreler öldükten sonra yaşamaya devam etmesini söyler. Biriken hücreler tümör oluşturabilir. Pankreas kanser hücreleri tedavi edilmezse yakındaki organlara, kan damarlarına ve vücudun uzak bölgelerine kadar yayılabilir. Pankreasta kanserli veya kanserli olmayan tümürler gibi çeşitli büyüme türleri görülebilir. Pankreas kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. Çünkü diğer organlara yayılana kadar semptomlara neden olmazlar.
Pankreas kanseri belirtileri; Sarılık (gözlerdeki ve ciltteki beyazlıklar sararır), ciltte kaşıntılar olur, idrar rengi daha koyu ve dışkı daha soluk renkte olur. İştah ve kilo kaybı. Enerji kaybı ve yorgun hissetmek. Yüksek sıcaklık, ateş veya titreme hissi olması. Kendinizi hasta gibi hissetmek, ishal veya kabızlık, şişkinlik hissi gibi hazımsızlık belirtileri. Karnın üst kısmında ve sırtta ağrı, yemek yerken veya uzanırken daha kötü hissetmek ve öne eğildiğinizde daha iyi hissetmektir. Bu semptomların çoğu yaygındır ve başka nedenlerle de oluşabilir. Bu belirtilere sahip olmak kesinlikle pankreas kanseri olduğunu göstermez ancak eğer kanser oluşumu varsa erken teşhis için son derece önemlidir.
Pankreas kanseri riskini arttırabilecek bazı faktörler vardır. Sigara içmek, diyabet, kronik pankreas iltihabı (pankreatit), ailede pankreas kanseri öyküsü, obezite, yaşlılık (çoğu insan 65 yaşından sonra teşhis edildiğinden) ve BRCA2 gen mutasyonu, Lynch sendromu ve ailesel atipik köstebek melanom (FAMMM) sendromu dahil olmak üzere kanser riskini artırabilen genetik sendromların aile öyküsüdür.
Pankreas kanseri olma riskini önlemek için alınabilecek bazı önlemler vardır. Sigara içiyorsanız sigara içmeyi bırakın. Eğer sigara içmeyi bırakamıyorsanız bu konuda mutlaka destek alın. Kilonuzu koruyun. Sağlıklı kilodaysanız kilonuzu koruyun, fazla kilodaysanız yavaş yavaş kilo vermeye çalışın. Kilo vermenize yardımcı olacak günlük egzersizler yapabilirsiniz, sebze, meyve ve kepekli tahıllar açısından zengin diyetler yapabilir yemek porsiyonlarını küçültebilirsiniz. Ailede pankreas kanseri öyküsü varsa, bir genetik danışman ile görüşebilir ailenizde görülen hastalığın sizde de olup olmayacağını anlamaya yarayacak test yapılıp yapılmayacağını öğrenebilirsiniz.
Kanserli insanlar sıklıkla sıkıntı yaşarlar. Yapılan bazı araştırmalarda pankreas kanseri olan kişilerde bu durumun daha çok yaygın olduğu gözlemleniştir. Sıkıntılı olan insan uyumakta zorluk çeker, kızgın ve öfke hissi duyabilir hatta kendini her zaman kanseri düşünürken bulabilir. Yaşanılan her durum doktor ile paylaşılmalı ve öneri alınmalı. Bu konuda uzman doktorlar yaşadığınız duygular ile başa çıkma yöntemlerini size anlatabilirler. Bazı durumlarda ilaç tedavisi bazı durumlarda alternatif tıp ve meditasyon ile yaşanılan zorluklar atlatılabilir. Egzersiz yapmak, müzik tedavisi, akupunktur, meditasyon, sanat tedavisi, maneviyat ve masaj tedavisi gibi bütünleştirici tıp ve alternatif tedavi yöntemleri ile sıkıntıların üstesinden gelinebilir. Bu tedavi yöntemlerinden biriyle ilgili iseniz bunu mutlaka doktorunuz ile konuşarak bildirebilirsiniz.
Kendinizde pankreas kanseri belirtileri olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doktora gitmenizde fayda vardır. Doktorunuza gittiğinizde ona soru sormaktan çekinmeyin, pankreas kanseriyle ilgili merak ettiğiniz her soruyu sorarak bilgi edinin
12-10-2022