Onu Sporla Yenin! Kanser Ve Spor


Kanser hastalığı hastayı, bedenen ve ruhen yıpratan bir durumdur. Hasta kanser hastalığına yakalandığını öğrendiğinde içine kapanır ve kendini dış dünyadan soyutlar. Bu hastalık için ilaç tedavilerinin yanında psikolojik destek de tedavi için bir o kadar önemlidir. Psikolojik olarak etkilenen hastalar, hareketsiz bir yaşam sürmeye başlarlar. Buysa olabilecek en kötü şeydir.

Kanser ve spor!

Bu noktada spor yapmak oldukça önem taşır. Spor, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun sağlamlaşmasını sağlar. Kalori alımıyla tüketimi arasında bir denge kurarak, hormon düzeylerinde iyileştirici özelliği vardır. Bağırsak, prostat, rahim, böbrek ve meme kanserinde sporun olumlu etkisi kanıtlanmıştır. Kanser ve spor bir arada olduğunda, yenilemeyecek kanser türü yoktur. Hekimlerde bu fikri destekler. Özellikle bağırsak kanserinden korunmada spor, yüzde 50 etkili. Spor yapma fikri kanser hastalarını korkutmakta. Yanlış bir şey yapacaklarına inanmalarının önüne geçerek onlara destek olmak, teşvik etmek, kendine güvenlerini tekrar kazanmalarını sağlamak gerekli. Yapılacak spor türü hekimler tarafından belirleniyor. astanın durumu ve kanser türü bunu belirlemede etken.

Kanserli bireyler hangi sporları yapabilir?

Spor, yaşam kalitesini artırarak mortaliteyi ve morbiditeyi azaltır. Kemoterapi tedavisi devam ederken kondüsyon egzersizleri, yürüyüşler, bisiklet gibi aktiviteler yapılabilir. En etkilisi de yürüyüştür. Çünkü kilo alımı kanser riskini artırır. Yürüyüşle kilo alımının önüne geçilip, hareketsizlik önlenmiş olur. Tüm kasları harekete geçiren, yüzme, aerobik, tenis, koşu gibi spor türleri de alternatifler arasında 

Her gün ya da en az haftada 3 gün yarım saat 45 dakika kadar bu egzersizlerin yapılması gerekli. Mevsime bağlı olarak genellikle öğle saatleri spor için uygun saatlerdir.

Spor kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalı

Düzenli şekilde ara vermeden spor yapmak çok önemli, tabii sağlık durumu el verdiği şekilde doktor kontrolünde yapılmalı. Çünkü bazı dönemler spor yapmayı zorlaştırabilir. Kemoterapinin hemen sonrasında, ya da vücut sıcaklığı 38 civarı ya da daha fazla olduğunda spor yapmak tehlikeli olabilir. Kanser tedavisi sırasında yapılan tüm bu aktiviteler, ağrı yakınmalarında azalma, tedavinin yan etkilerinde düzelme, psikolojik olarak kendini iyi ve sağlıklı hissetmeye yardımcı olur. En önemlisi ise yaşam süresinde artış sağlar. Kanser ve spor birbirine düşman olmaya, bir yandan da hayatımızın bir gerçeği olmaya devam edecek. Fakat sağlıklı beslenerek, zararlı alışkanlıklardan uzak durarak, stresi hayatımızdan çıkararak ve bol bol spor yaparak kanseri hayatımızdan ve vücudumuzdan uzak tutmamız mümkün.


15-04-2021
Destek Tedavi Danışma Hattı