Karaciğer Kanseri


Karaciğer Kanseri

Karaciğer, vücudumuzda karnın sağ üst tarafında bulunan bir organdır. Görevi yenilen yiyeceklerin sindirilmesine ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardım eder. Gıda, alkol ve ilaçlardaki kimyasalların filtrelenmesini ve işlenmesini sağlar. Karaciğer kanseri, karaciğerin herhangi bir yerinde bulunan bir kanserdir. Karaciğer kanseri bazen karaciğerde başlayabilir ki buna birincil karaciğer kanseri denir, bazen de başka bir organdan yayılabilir; buna da ikincil karaciğer kanseri denir. Karaciğer kanseri belirli bir semptom göstermeyebilir veya tespit edilmesi zor bir kanser türüdür.

Karaciğer kanseri belirtileri ise; kaşıntılı cilt, gözlerin ve cildin beyazın görülen sararmalar(sarılık), idrar renginin daha koyu olması, kakanın daha soluk renkte olması, iştah kaybı ve kilo kaybı, yorgun hissetmek, enerjinin tükenmesi gibi hislerin oluşması, iyi hissetmeme, girip gibi semptomların görülmesi, karnın sağ tarafında bir yumru olması, karnın sağ üst tarafında veya sağ omuzda ağrı olması, yemek yerken çok çabuk doyma hissi, hazımsızlık, yemek yeme ile alakası olmayan karın şişlikleri, gözle görülür şekilde 6 ile 12 kilo arasında olan kilo kayıpları olarak sıralanabilir.

Birçok karaciğer kanseri de yaşam tarzı ile bağlantılıdır. Karaciğer kanseri 60 yaş üstündeki kişilerde en fazla da 85 yaş üstündekilerde görülür. Kadınlara göre erkeklerde daha çok görülür. Safra taşı, hepatit, siroz, diyabet, karaciğer parazitleri ve HIV gibi belirli bir durumu olanlarda, birincil karaciğer kanseri olan kardeşi veya ebeveyni olan kişiler, hemokromatozise sahip olmak yani vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla demir alması ve depolaması, afrotoksin içeren yiyecekler yani; doğru şekilde depolanmamış tahıllar ve kabuklu yemişlerde ürüyebilen bir mantar çeşidi ve  vücudunun herhangi bir yerinde kanser olan hücrelerin karaciğere ulaşması ile karaciğer kanseri olması riski yüksektir. Karaciğer kanseri her zaman yakalanma riski olan bir hastalıktır.

Karaciğer kanseri olma riskini önlemek mümkün değildir ancak karaciğer olma riskini azaltabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler; fazla kilodan kurtulmak, sigarayı bırakmak, alkol tüketimini oldukça azalmak, zararlı kimyasallara maruz kalarak bir işte çalışıyorsanız koruyucu giysiler giymek ve koruyucu maske takmak alabileceğiniz önlemlerdir.

Karaciğer kanserini düşündüren semptomlar geliştirdiğinizi düşünüyorsanız hemen bir sağlık kuruluşuna gidip doktora görünmelisiniz. Doktorunuz yapacağı bazı testler ile teşhis koyar. Kan testleri, ultrason görüntüleri, iyi veya kötü huylu olup olmadığını anlamak açısından yapılan biyopsi, laparoskopi yöntemi ile alınan görüntüler ile sonuçlanan tetkikler ile teşhis konur. Karaciğer kanseri tedavisi zor bir hastalıktır. Birincil karaciğer kanseri erken teşhis edildiğinde en çok tedavi edilen türüdür. Sekonder veya metastatik karaciğer kanseri yayılmış türü olduğundan tedavisi zor olan türüdür. Karaciğerin karmaşık kan damarları ve safra ağı karaciğer ameliyatını zorlaştırır. Çoğu karaciğer kanser tedavisi hastanın kendisini daha iyi hissetmesini ve daha fazla yaşamasını sağlamaya yönelik şekilde yapılır. Erken evrede teşhis konan karaciğer kanseri hastaları cerrahi müdahale ile tümör olan bölgenin alınması ile uzun süreli yaşama şansına sahip olurlar. Ancak çok üzücüdür ki birçok karaciğer kanseri teşhis edildiği anda ameliyat edilemez durumdadır. Bunun nedeni ya kanserin çok ilerlemiş olmasıdır ya da karaciğerin ameliyata izin vermeyecek kadar hasta olmasıdır.

Karaciğer kanseri için yapılan tedavi şekilleri şunlardan ibarettir. Kısmi hepatektomi, karaciğer nakli, ablasyon, radyasyon tedavisi, hedefe yönelik tedavi, Embolizasyon, kemoembolizasyon ve radyoembolizasyon, kemoterapi, immün terapi şeklindedir. İmmün terapi, kanseri vücudun kendi bağışıklık sistemini kullanarak tedavi eder. İmmün terapi ilaçları ile tedavi, vücudun kanser olan hücrelerini tanımasına ve yok etmesine yardımcı olabilir.


15-10-2022
Destek Tedavi Danışma Hattı