Plantaginaceae familyasına ait olup dünya genelinde yetişen çok yıllık bir bitkidir. Halk arasında “damar otu” veya “sinir otu” olarak da bilinir. Doğal olarak yetişir ve toprak üstündeki kısımları antienflamatuar, diüretik ve bronşiyal astıma karşı geleneksel olarak kullanılmaktadır.
P.lanceolata laksatif ve diüretik aktiviteli iridoidlerden catalpol, aucubin, asperuloside ve antienflamatuar etkili flavonoidlerden apigenin, luteolin ve aucubin içermektedir.
Damar Otu ekstresi içinde bulunan flavonoidler ve aucubin glikoziti üst solunum yollarında iltihap giderici ve antibakteriyel etki gösterdiği bu nedenle öksürük, balgam söktürücü, boğmaca da bronş genişletici etkisinden dolayı, bronşiyal astım ve tüberkülozda etkili olacağı belirtilmiştir.
P.lanceolata yapraklarından elde edilen laksatif ve diüretik aktiviteli iridoid glikozitler; catalpol, aucubin, asperuloside ile antienflamatuar etkili flavonoidlerden apigenin, luteolin, aucubin yanında antihepatotoksik etkisi kanıtlanmış silimarinden daha güçlü silibinin (silybin) içermektedir. Silibinin, silimarin'in ana aktif bileşeni olup özellikle alkolsüz yağlı karaciğer ve alkolsüz steatohepatitte etki gösterdiği ve antihepatotoksik etkisinin karaciğer fonksiyonel bozukluklarında silymarinden daha etkili olduğu tesbit edilmiştir. Literatürde, Silybinin antienflamatuar, antiapoptotik, antikarsinojenik, antiviral, antifibrotik ve antianjiojenik özellikleri bildirilmiştir.
Hepatoprotektif olarak, lipit peroksidasyonunu baskılaması, reaktif oksijen türlerinin oluşumunu azaltması ve serbest radikalleri temizlemesi aracılığıyla gerçekleşen antioksidan etkileri yanında karaciğer enzimleri AST ve ALT değerlerini normal düzeyde tuttuğu, gözlenmiştir. Damar otunun geleneksel tıpta karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu etkileri incelenmiş. Karaciğer üzerinde lipit peroksidasyonunu önlemek ve lipit peroksidasyonunun yarattığı hasardan karaciğeri korumak için kullanılabileceği saptanmıştır.
Damar otunun iltihap önleyici etkileri nedeniyle soğuk algınlığından, pnömoni (zatüre)’ye kadar değişen çok çeşitli solunum yolu enfeksiyonları üzerindeki etkisi nedeniyle, corona virüsüne karşı kullanılan değerli bir bitkidir. Dünya genelinde birçok Üniversitede yapılan araştırmalarda damar otunun iltihap önleyici etkilerinin olduğu, içeriğindeki, luteolin, apigenin gibi flavonoidlerin, DNA üzerindeki tahribatı azaltıcı etkilerinden dolayı tümör hücreleri ve DNA hasarını önleme de etkili olduğu bilimsel deneylerle ispat edilmiştir.