Alıç Kalp fonksiyonlarını iyileştirerek, kalpteki enerjiyi arttıran önemli bir bitkidir. Kardiovaskuler rahatsızlıklar, hipertansiyon ve arteosklerosis hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Alıç, kalp-damar sistemi üzerinde pozitif etkiler gösteren, triterpenoid saponinler, aminler ve flavonoitler yanında vitaminler (özellikle C vitamini), organik asitler ve başta Ca, P, K, Mg ve Fe olmak üzere yüksek miktarda farklı mineraller içerir. Alıç’ın antioksidant etkisi, serbest radikal oluşumunu engelleyerek kalp-damar sistemi fonksiyonlarını düzelterek, kalbin tümünü olumlu yönde etkilemektedir.
Alıç bitkisi üzerinde yapılan çalışmalar, bitkide bulunan fitokimyasal bileşiklerin. kalp adalelerine ve kalp çeperine, kanın düzgün olarak akışını sağlayarak kalp ritmini düzenlediğini, kalbin kasılma gücünü artırdığını ve kan basıncını (tansiyon) dengelediğini, buna bağlı olarak kalbin normal bir şekilde çalışmasını sağladığını göstermiştir.
Kardiyotonik etkiye sahip olan Alıç, kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı, anjin ve hipertansiyon tedavisinde destekleyici özelliktedir. Alıç bitkisinde bulunan Flavan-3-ollerin oksidasyonu sonucunda oluşan prosiyanidinler alıç meyvesinin önemli fenoliklerindendir. Oligometrik proanthocyanadin (OPC) olarak isimlendirilen fenolik bileşikler ile kan damarların iç çeperinde plak oluşum ve birikiminin önlenmesi, kalbe kan getiren damarları genişleterek kan sirkülâsyonunu hızlandırır böylece kalbe gelen oksijen miktarı artar ve dolaşım bozuklukları da iyileşir.
Oligometrik proanthocyanadin (OPC) Kateşin
Alıç meyvesinde (+)-kateşin ve (-)-epikateşin yaygın olarak bulunan iki flavan-3-ol olup, epikateşin miktarı genellikle kateşin miktarından daha fazladır. Flavan-3-ollerin oksidasyonu sonucunda oluşan prosiyanidinler alıç meyvesinin önemli fenoliklerindendir. Prosiyanidin B2, prosiyanidin B5, ve prosiyanidin C1 alıç meyvesinde tespit edilen dimerik, trimerik ve tetramerik flavan-3-ollerdir.
Prosiyanidin B2 Prosiyanidin B5 Prosiyanidin C1
Polifenoller, antioksidan etkili bileşikler olup E ve C vitaminine göre daha fazla serbest radikal süpürme aktivitesi göstermektedirler. Aynı zamanda kronik rahatsızlıkların önlenmesinde antioksidan aktivitenin önemli olduğu literatürde belirtilmektedir. Hiperosid, apigenin, kersetin, klorojenik asit, gallik asit, viteksin, hesperetin, kumarik asit, kafeik asit, naringenin, cratenacin tespit edilen diğer fenolik bileşenlerdir. C. monogyna ve C. sinaica gibi kırmızı renkli meyveleri olan Crataegus türlerinde antosiyaninlerin de bulunduğu tespit edilmiştir.
Alıç ekstraktı, kolesterol ve trigliserit, gibi lipitlerin karaciğere girişini sağlayan reseptörlerin düzenlenmesini ve karaciğerde kolesterol biyosentezini baskılayarak karaciğerde lipit birikimini önler. Bu nedenle atherosklerosis, hipertansiyon ve yüksek kolesterolü olan hastalarda oldukça önemlidir.
Alıç, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterdiği, damarlarda vazodilatasyon oluşturup kanın daha rahat dolaşmasını sağlayarak kalp üzerindeki yükü azalttığı, kalp kasını güçlendirdiği, kalp iletim sistemini ve kalp atışlarını düzenlediği, aritmiyi tedavi edici etki göstererek kalp krizi riskini azalttığı için pek çok ülkede geleneksel olarak kullanılmaktadır.